Programma & Tickets

Zie hier het programma voor het Pianoduo Festival Amsterdam 2023

7 december 2023

Pianoduo Scholtes & Janssens

11:00 - 14:00Pianoduo Scholtes & Janssens in Ons Tweede Thuis (besloten)

Artistiek leiders Lestari Scholtes en Gwylim Janssens brengen op deze dag een muzikaal bezoek aan diverse daginstellingen van Ons Tweede Thuis, waar ze korte concerten geven voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, autisme en niet-aangeboren hersenletsel. Deze concerten zijn besloten.

Pianoduo Scholtes & Janssens en Myrthe Helder

18:30 - 20:30Pianoduo Scholtes & Janssens invites... Myrthe Helder

Gratis toegang tot dit bijzondere concert in buurthuis NoLIMIT in Amsterdam Zuidoost! Artistiek leiders Lestari Scholtes en Gwylim Janssens nodigen topvioliste Myrthe Helder uit voor een avond met heerlijke klassieke muziek. Van Mozart tot neoklassiek en van de romantiek van Chopin tot minimal music van John Adams. Er zijn diverse maaltijden en snacks verkrijgbaar en de bar is de hele avond geopend!

De inloop start al vanaf 16:30 uur, zodat je ruim de tijd hebt om een heerlijke maaltijd te bestellen, hapjes te eten en gezellig bij te kletsen met je vrienden. Adres locatie NoLimit Geldershoofd 80 1103 BG Amsterdam Deze locatie is rolstoeltoegankelijk. Als je gebruik wilt maken van een rolstoelplaats, laat het ons dan weten via info@pianoduofestival.nl.

8 december 2023

Camille & Chloë Beniest

13:00 - 13:45Lunchconcert: Camille & Chloé Beniest

De zusjes Camille & Chloé Beniest (19 en 15 jaar) wonnen in 2022 het 3e Pianoduo Festival Concours en keren terug naar het festival voor een lunchconcert in de prachtige Jeruzalemkerk in Amsterdam-West. Op het programma staat muziek van Liszt en Rachmaninoff voor piano vier handen. Prijzen zijn inclusief broodjes en fruit!

MelleMeivogel_GF_140822-41-2

20:15 - 21:30Carmina Burana van Orff

Het Pianoduo Festival Amsterdam brengt de grootse, indrukwekkende Carmina Burana van Carl Orff. In dit concert klinkt het werk in de originele versie voor drie zangsolisten, koor, kinderkoor, twee piano’s en zes slagwerkers. Vocale solisten zijn sopraan Jeannette van Schaik, bariton Raoul Steffani (winnaar Nederlandse Muziekprijs 2023) en tenor Jan-Willem Schaafsma. Achter de piano’s zitten Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, de oprichters van het festival. Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ

9 december 2023

Nienke Nasserian @Martin Sieper

14:15 - 15:00Peuterconcert: Familie Vinger en tante Sopraan

Een interactief concert voor jonge muziekliefhebbers tussen de 2 en 4 jaar. Met een knipoog naar het kinderliedje ‘Familie Vinger’ is tijdens dit concert de familie Vinger uitgebreid van 5 naar 20 familieleden, oftewel de 20 vingers van het pianoduo Lestari en Gwylim. En tante sopraan, gespeeld door sopraan Nienke Nasserian, komt vandaag op bezoek!

Nienke Nasserian @Martin Sieper

15:30 - 16:15Peuterconcert: Familie Vinger en tante Sopraan

Een interactief concert voor jonge muziekliefhebbers tussen de 2 en 4 jaar. Met een knipoog naar het kinderliedje ‘Familie Vinger’ is tijdens dit concert de familie Vinger uitgebreid van 5 naar 20 familieleden, oftewel de 20 vingers van het pianoduo Lestari en Gwylim. En tante sopraan, gespeeld door sopraan Nienke Nasserian, komt vandaag op bezoek!

Duo Shalamov

16:00 - 17:00High tea concert: Duo Shalamov

Het internationaal vermaarde Duo Shalamov (Bulgarije/Duitsland), bestaande uit Alina en Nikolay Shalamov, won onder meer de zeer prestigieuze ARD International Music Competition en speelt over de hele wereld. Vandaag maakt het duo zijn debuut in Nederland, met Franse muziek van Debussy en Ravel en twee werken van jonge componisten uit Spanje en Duitsland. Je kunt tijdens het concert genieten van een heerlijke high tea met cakejes, koekjes en natuurlijk koffie en thee.

Elizabeth Fadel & Mike del Ferro

20:30 - 21:45Tapas & Jazz: A Brazilian night with Elizabeth Fadel & Mike del Ferro

Twee jazzpianisten van wereldformaat: Elizabeth Fadel (Brazilië) en Mike del Ferro sluiten de handen ineen voor een avond vol Braziliaanse muziek, klassiek en jazz. Fadel specialiseerde zich in de diverse stijlen uit haar moederland, en wereldreiziger Del Ferro laat zich al jarenlang inspireren door muziek uit Zuid-Amerika. De twee pianisten leerden elkaar enkele jaren geleden kennen en hadden meteen een muzikale klik. Op deze avond dagen de pianisten elkaar uit op twee vleugels. Gegarandeerd een spectaculaire avond! Inclusief Zuid-Amerikaanse hapjes.

10 december 2023

Arie Vuyk

13:15 - 14:00Lezing: De onbekende Ten Holt

Cabaretier en Ten Holt-biograaf Arie Vuyk duikt in repertoire van Simeon ten Holt, die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. Vrijwel iedereen kent het Canto Ostinato van deze componist, maar zijn andere werken zijn veel onbekender. Ondanks dat het oeuvre in verschillende periodes valt in te delen, is er toch een coherente ontwikkeling te zien in zijn werk. In drie kwarter legt Arie Vuyk uit hoe Ten Holt aan zijn unieke stijl is gekomen. Met name het werk ‘Schaduw noch Prooi’ wordt uitgelicht, wellicht het hoogtepunt van de repetitieve composities van Ten Holt.

Scholtes & Janssens 2 (Ronald Knapp)

14:30 - 15:30Pianoduo Scholtes & Janssens speelt Ten Holt's 'Schaduw noch Prooi'

Een unicum op het festival! Pianoduo Scholtes & Janssens speelt Schaduw noch Prooi (1995) van Simeon ten Holt, een werk dat wereldwijd slechts enkele malen werd uitgevoerd. Het werk bestaat net zoals Canto Ostinato uit diverse secties die naar smaak van de uitvoerders herhaald kunnen worden, maar brengt een geheel ander karakter en techniek met zich mee: scherper, dynamischer, en misschien nog wel spannender...

Olga de Kort

19:15 - 19:45Concertinleiding: 150 jaar Rachmaninoff

Voorafgaand aan het slotconcert van Duo Caspar Vos & Frank Peters geeft musicoloog Olga de Kort een inleiding op het programma. Verdiep je in Sergei Rachmaninoff, wiens 150e verjaardag we dit jaar vieren, en leer van alles over het programma van het slotconcert met werken van Scriabin, Medtner en natuurlijk Rachmaninoff.

Caspar Vos & Frank Peters

20:15 - 21:30Slotconcert Duo Caspar Vos & Frank Peters: 150 jaar Rachmaninoff

Ter ere van Rachmaninoff’s 150e geboortejaar sluit het duo Caspar Vos & Frank Peters het festival groots af met onder meer de Symfonische Dansen voor twee piano’s. Vos en Peters verdiepten zich al jaren in het Russische duorepertoire van Rachmaninoff en laten op deze avond horen waarom deze duowerken tot de top van het genre horen.